Doorgaan naar hoofdcontent

De wonderen zijn de wereld nog niet uit!


Waar zijn we de laatste weken weer allemaal mee bezig geweest, want stil zitten gebeurd echt niet al lijkt het soms wel zo.  Op 23 juni hadden we in Bergeijk een actiedag georganiseerd met de SP-actie 0% is genoeg. ’s Morgens togen we naar het pleintje bij de Jumbo in Bergeijk. Ja we weten dat het een doordeweekse dag is en dat veel mensen moeten werken, maar ook het weer was ons enigszins te goed gezind. We hadden helaas minder belangstelling om onze actie kracht bij te zetten, maar ondertussen is de lokale politiek en de regionale krant toch aanwezig geweest!

Ook zijn we al enkele keren met de SP in overleg over de actie en hebben we samen met hen het Zwartboek uitgereikt aan Vestia. Helaas kwam daar een zeer onbevredigend antwoord op en gaan ze gewoon op de huidige voet verder. Ook zijn we met de Bond Precaire Woonvormen bezig om de huurverhoging te weigeren, want je moet toch een statement kunnen maken? De druk blijft echter op de ketel bij Vestia maar ook zeker bij minister Ollongren.

Na 2 moties om de huur te bevriezen en zelfs een zeer zeldzame motie van afkeuring in de Eerste Kamer weerhoudt het haar niet om de huur toch gewoon te laten stijgen. In sommige gevallen wederom maximaal!! Hoe krijg je het in je hoofd om het toch zo door te zetten, want kent u huurders die meer als een ton per maand verdienen. Ik niet, maar ik ken er wel die dat misschien in 10 jaar net bij elkaar gesprokkeld hebben. Zeker in deze vreemde, roerige tijd gaat de onzekerheid die vele huurders boven het hoofd hangt dan ook gewoon door. Vrees voor je gezondheid, inkomen en dan komt daar ook nog de vrees om je dak boven je hoofd te verliezen bij.

Helaas hadden we zelf ook even een verminderd inkomen en ben ik gelijk in de telefoon geklommen om Vestia te vragen naar maatwerk, want ons inkomen daalde drastisch. Je raadt het antwoord al, maar daar kwam ergens ineens een oproep voorbij om een melding te maken bij de huurcommissie en Ministerie van Binnenlandse Zaken. Toch maar eens invullen, want baat het niet dan schaadt het in ieder geval ook niet, aangezien maatwerk niet geleverd wordt en we heel veel tragische zaken te horen krijgen. Dat leek ons ook een goed idee om het dan maar gelijk erbij te vermelden.

En warempel krijg je plotsklaps een telefoontje van het ministerie van Binnenlandse Zaken om meer informatie en of we interesse hadden om in gesprek te gaan met minister Ollongren en andere beleidsmedewerkers. Wat had je gedacht, het antwoord was dus ook volmondig Ja.

Woensdag 8 juli was het zover en we waren goed voorbereid. We zaten netjes op tijd achter de laptop voor het gesprek. Hierbij waren naast minister Ollongren ook de Directeur-Generaal van Binnenlandse Zaken, directeur Woningmarkt en nog een andere beleidsmedewerker van Woningmarkt samen met 4 huurders uit het gehele land.  Iedereen kreeg ruimschoots de tijd om hun eigen verhaal te vertellen, maar de eerste huurder bracht al gelijk de situatie van de algehele wooncrisis ter sprake en bracht de minister behoorlijk van haar stuk, nummer 2 had een zeer schrijnend verhaal wat ook mede door de coronacrisis veroorzaakt werd, maar zeker ook door de inkomensafhankelijke huurverhoging en daardoor dreigde deze huurder haar woning te verliezen. Nummer 3 woonde te groot met de daarbij horende veel te hoge huurprijs en kon eindelijk van zijn welverdiende pensioen gaan genieten, zij het niet dat de huurverhoging roet in het eten gooide en er niets meer overbleef om van te genieten. Daarna konden wij het verhaal vertellen, maar daarbij lag de nadruk wat er zo allemaal speelde onder de huurders in Bergeijk, maar ook in het gehele land. Overal maakt Vestia er een potje van en weigert het op te lossen. Hier zeggen we die kun je geloven op hun blauwe ogen, maar dat gaat niet op bij Vestia, die kun je nog niet geloven als het op papier staat. Vestia is zielig en de huurders moeten maar betalen en een verlaging of bevriezing zit er niet in, want we kennen ondertussen allemaal het antwoord! We moeten de huren wel verhogen, anders kunnen we niet verduurzamen of renoveren, maar dan vragen wij ons af welk onderhoud of welke verduurzaming. Doet Vestia in hun kerngebied dan wel iets aan renovatie of verduurzaming dan loopt dat gigantisch in de soep en stopt  het halverwege of worden er zoveel fouten gemaakt dat je huis onbewoonbaar verklaard wordt.

De minister en de andere personen van het Ministerie Binnenlandse Zaken en Woningmarkt luisterden aandachtig en gaven tips.  Ze bleven maar hameren op het huurakkoord en de huurcommissie. We vertelden dan ook dat we het gevoel hadden dat de Huurcommissie er was voor de verhuurders, maar voor de huurders niet aanwezig was of enkel om de legeskosten te betalen.  Het antwoord is immers bijna altijd in het voordeel voor de verhuurders.  Dat was toch niet de bedoeling, want de huurcommissie was voor vooral de huurders. Niet dus volgens het gevoel en helaas ook de bewijzen die we er voor hebben.  Ook gaat het ministerie nogmaals in gesprek met de verhuurders, al hebben we hier niet al te veel vertrouwen in. Ze gaan ze aan de wet houden, maar ook nog eens kijken wat er te verbeteren is. Dat had toch al lang moeten gebeuren of zitten wij hier zo mis?  Ze hadden niet in de gaten dat het zo ernstig gesteld is bij hurend Nederland. Die excessen die zij voorhoudt die zullen op 1 hand te tellen zijn, maar ons vermoeden is dat er nu meer dan 1 miljoen huurders waarbij het water boven de lippen staat! Wat telt dan harder?  Wat ons betreft het gros huurders die ondanks dat ze hun best doen het niet meer kunnen opbrengen en dreigen om in zeer ernstige problemen te raken.

We konden geen hoogte krijgen of ze het daar mee eens was, maar een deze dagen komt er nog een terugkoppeling van het gesprek. De ogen van het ministerie zijn in ieder geval geopend en we zullen zorgen dat ze deze ook niet gaan sluiten of wegkijken voor het grote probleem wat dit en de voorgaande kabinetten veroorzaakt hebben. De huurders treft geen blaam, maar Vestia en het kabinet wel!

Ondertussen gaan we door met onze strijd voor GOEDE WONINGEN VOOR EEN BETAALBARE PRIJS!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Wordt 2020 een jaar om nooit te vergeten?

Gaan we er voor zorgen dat 2020 een jaar wordt om nooit te vergeten door Vestia op haar taken te
wijzen en dat er dan ook maar eens iets aan gedaan gaat worden.

Wat gaan we ons best weer doen! We hebben een aantal zaken die door het gehele land spelen en
willen deze U tonen. Maakt U hetzelfde mee of ziet U het om U heen gebeuren? Stuur ons een
bericht of reageer op de blog, want zonder uw hulp kunnen we niet!

We gaan nu echt ervaringen vanuit het gehele land erbij betrekken om zo Vestia te dwingen. Het kan
en mag zo niet verder gaan!

Er dreigt weer een huurverhoging van god weet hoeveel aan te komen!
De verhoging zou enkel de inflatie zijn, echter dat is al lang niet meer op te brengen. De inflatie
bedraagt over 2019 2,63%! Dat betekent dat sinds 2011 de huren zowat verdubbelt zijn en het
onderhoud, duurzaamheid en leefbaarheid neemt enkel verder af. We zullen er iets aan moeten
doen!

Ons verhaal aan het zwartboek!

Ik woon met mijn man en 3 kinderen sinds 2012 in een woning van Vestia. Helaas als we dit allemaal geweten hadden, wat we nu weten dan waren we niet in dit huis gaan wonen.
Het begon met het feit dat in het verleden dit huis vol heeft gestaan met hennep! Heerlijk (ahum) we werden gelijk dolfijn toen we de eerste keer de deur binnen stapte en het gehele huis was zwart al dan niet zo geverfd. De complete Elektra was gesaboteerd en alle ventilatiegaten waren dicht gepurd. Jeetje, maar we hebben zelf 2 rechterhandjes en kunnen en willen best wat doen om onze woning weer netjes en er weer een thuis van te maken. Niet wetende dat Vestia vervolgens overal zijn handjes van aftrok. Geen nieuwe keuken, waar de keukenkastjes ongeveer 5cm dik waren door wateroverlast, geen nieuwe stoppenkast, want dit hadden we zelf gedaan?? Geen nieuwe badkamer die zwart zag van de schimmels en overal waren de ventilatiegaten dicht. Buiten viel de verf samen met de bijbehorende stukken kozijn zo op de grond. Ze…