Doorgaan naar hoofdcontent

Ons verhaal aan het zwartboek!


Ik woon met mijn man en 3 kinderen sinds 2012 in een woning van Vestia. Helaas als we dit allemaal geweten hadden, wat we nu weten dan waren we niet in dit huis gaan wonen.

Het begon met het feit dat in het verleden dit huis vol heeft gestaan met hennep! Heerlijk (ahum) we werden gelijk dolfijn toen we de eerste keer de deur binnen stapte en het gehele huis was zwart al dan niet zo geverfd. De complete Elektra was gesaboteerd en alle ventilatiegaten waren dicht gepurd. Jeetje, maar we hebben zelf 2 rechterhandjes en kunnen en willen best wat doen om onze woning weer netjes en er weer een thuis van te maken. Niet wetende dat Vestia vervolgens overal zijn handjes van aftrok. Geen nieuwe keuken, waar de keukenkastjes ongeveer 5cm dik waren door wateroverlast, geen nieuwe stoppenkast, want dit hadden we zelf gedaan?? Geen nieuwe badkamer die zwart zag van de schimmels en overal waren de ventilatiegaten dicht. Buiten viel de verf samen met de bijbehorende stukken kozijn zo op de grond. Ze zouden dat jaar nog komen schilderen. De achterdeur waar door de vorige huurder een enorm hondenluik in was gemaakt, werd dichtgeschroefd met 2 plaatjes triplex en een laagje grondverf.

Dan maar zelf vol aan de gang, want Vestia deed alleen werkzaamheden aan de buitenzijde van de woning en zou dit dat jaar nog doen. De badkamer hebben we in de 8 jaar dat we hier wonen al zeker 16 maal geschilderd. Vestia heeft er enkel een laagje troep op gesmeerd, maar door geen enkele isolatie en terugslaand vocht komen wij er niet vanaf. Krijg je te horen dat we niet zouden ventileren, maar al laten we alles dicht dan waaien we weg als we onder de douche staan. Er zitten gaten in de buitenmuur, ventilatieroosters in de raam, in de tussenmuur naar de slaapkamer zit een rooster en dan hebben ze ongeveer 30 cm van de deur afgehaald. Hoezo niet ventileren??

In juni 2016 was hier de grote hagelbui met hagelstenen zo groot als tennisballen. Je gelooft het niet, maar hier zitten de deuken nog steeds van in het dakraam en de dakpannen hebben allemaal scheuren. Vestia kan vanaf de straatkant zien dat er geen scheuren in de dakpannen zitten enzovoort alleen de deuken in het kozijn van het dakraam zien ze niet.

In 2017 kwam uiteindelijk de schilder, maar die wilde eigenlijk alleen maar vervangen. De kozijnen waren zo rot dat de raam van de achterdeur maar liefst 8 cm naar beneden was gezakt. Komt de goede man van Vestia voor het grotere onderhoud kijken en zegt glashard in het gezicht van mij en van de schilders terwijl hij met zijn sleutel in het laatste stukje hard hout porrend:  Nee dit mag niet vervangen worden, want met schuren, plamuren en schilderen en dan is het weer hard. Een half jaar later lagen de stukken plamuur nog heel in de tuin, maar de raam en de resterende stukken hout lagen in gruzelementen.

In 2019 komen we thuis en wat bleek, de kraan van de vaatwasser was spontaan gesprongen met als gevolg door de gehele benedenverdieping stond het water ongeveer 5 cm hoog, met als bijkomend gevolg kortsluiting in mijn gasfornuis met oven en grote zwarte brandplekken om mijn toch al gescheurde tegels. Nadat dit allemaal droog was door ruim 2 weken met 2 grote bouwdrogers in mijn huis te hebben gehad. Zelf maar weer de vloer de wanden etc opgeknapt, want gelukkig zijn wij wel verzekerd! De keuken, de kraan en de brandplekken waren ons eigen probleem of eigenlijk Vestia haar probleem want dat hoort bij het huis zelf! Dan maar weer er achter aan en het was nog niet geregeld of de kraan van de keuken zelf breekt af, gewoon middendoor terwijl we zaten te eten??? Gelukkig weten we waar de hoofdkraan van het water zit en deze maar direct dicht gedraaid.  Dit kan toch enkel achterstallig onderhoud zijn?

Dan hebben we het nog niet over de CV-ketel gehad en de tocht die door het huis gaat. De beruchte AGPO Ferrolli pronkte ook bij ons op de zolder en kreeg ons huisje maar niet warm en we kregen spontaan wisseldouches, misschien wel gezond maar niet prettig kan ik je vertellen. Na op het hoogtepunt 2 weken in de kou te hebben gezeten en maar elders gaan douchen kregen wij alsnog een nieuwe CV-ketel, maar we kregen ook een voorkeursbehandeling omdat ik actief ben in de bewonerscommissie. Helaas moesten we er ook achterkomen dat er al die jaren een zeer groot gevaar was geweest voor alle inwoners, want de afvoer van de ketel was aangesloten op hetzelfde gat als de afzuigkap??

In de winter zitten we onder een deken op de bank met de verwarming op 22 graden, want we waaien weg en de kaarsjes op de salontafel waaien spontaan uit. In de zomer is het binnen net zo warm, al niet warmer dan buiten. Vind je het gek dat we mopperen over de isolatie van de gevels en het dak. Het dak is samengesteld uit triplex met dakpannen, daarop staat zomer er winter de zon, regen maar ook waait de koude wind er dwars doorheen.

De huren stijgen elk jaar maximaal en de service is waardeloos. We betalen momenteel 69% van ons nettoloon aan enkel de huur en dan nog eens die torenhoge energiekosten. We kunnen dit echt niet meer opbrengen nog meer stijging. We zullen bij nogmaals de maximale stijging nog meer in moeten leveren op eten en andere dagelijkse benodigdheden zoals kleding en schoenen en vakantie is iets waar we enkel van kunnen dromen. Het ergste is wat krijg je er voor terug? Een dak boven je hoofd, daar is het ongeveer mee gezegd, want veel wooncomfort is er niet te halen.

En wat zegt Vestia van dit alles? Ze zeggen niet veel enkel als het beter wilt dan moet je maar een andere woning zoeken. Welke is dan onze vraag? Bij ons is de helft van de  huurwoningen van Vestia en dat wil zeggen dat de keus erg beperkt is! Het verloop van de huurders van de andere woningcorporaties is nagenoeg nihil!  Bel je naar Vestia voor een reparatie dan krijg je te horen dat alle huurders asociaal zijn, maar op een enkeling na zijn het allemaal hardwerkende mensen of ouderen die ook helemaal vast zitten. Het geeft je een gevoel dat je absoluut niet meetelt bij Vestia en dat jij als huurders alleen maar goed bent om de lonen van de directie te betalen en je zelf maar met zien hoe je deze maand maar weer uitkomt. Vaak is de maand nu net 2 weken te lang, maar daar luistert Vestia niet heen. Vraag je huurverlaging of bevriezing krijg je weer allerlei verwijten naar je hoofd gegooid. Wie is er nu asociaal, want wij gaan niet lachen met andermans ellende! Vestia lacht je zelfs vol in je gezicht uit. Het zorgt bij veel mensen en ook bij ons ervoor dat je een minderwaardigheidscomplex krijgt, terwijl het land niet zonder de echte werkers kan die ook iets maken. Ook al werk je samen meer als 100 uur per week dat je niet goed genoeg bent. We werken om te leven, maar we leven momenteel om te werken en een dak boven je hoofd te hebben. Daar is dan ook alles mee gezegd. Een fatsoenlijk dak zonder lekkages, een huis waar het comfortabel is om in te wonen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat bedoelen we met malaise

Wat gaat er toch allemaal fout bij Vestia? - Veel te hoge huren, want veel sociale huurwoningen vliegen boven de sociale huurgrens. - Geen onderhoud of echt lap-en prutswerk - Niet luisteren naar huurders, want deze zijn toch helemaal niet belangrijk - Renovaties die compleet uit de hand lopen. De huurders worden vergeten en veiligheid komt in het    gedrang. - CV-installaties die door brandgevaar DIRECT vervangen dienen te worden, maar nog rustig 3-4 jaar mee moeten gaan. Desnoods met een stukje aluminiumtape. Och ja dan lijkt het toch gemaakt. - Rotte deuren en kozijnen waar de gaten in staan, zijn volgens Vestia nog keihard terwijl het water     naar binnen loopt. Alleen bij mutatie wordt plotseling het dakraam wel verandert omdat het geen   eenheid meer is. Nu niet meer want de rest zijn nog allemaal de oude dakramen die lekken als een     zeef. - Geen enkele isolatie in de woningen, maar daar wordt geen geld meer geïnvesteerd, want misschien   worden ze wel verkocht.

Kan er ook een keer iets goed gaan?

Er gaat zoveel fout bij Vestia dat het bijna een wonder genoemd mag worden als er eens een keer iets goed gaat. Voor zittende huurders wordt absoluut niets gedaan!   Echter als je als nieuwe huurder in een woning van Vestia komt, dan mag je momenteel in je handen klappen al is de prijs die je er voor betaald er ook naar.   Alles boven de grens van sociale huurwoning wordt grondig gerenoveerd zoals een nieuwe keuken, nieuwe CV-installatie, nieuwe badkamer en een nieuw toilet! Als zittende huurder krijg je zelfs na een periode van zo’n 30 jaar nog geen nieuwe keuken. Je wordt gestraft voor het feit dat je zelf alles netjes bijhoudt en kleine reparaties uitvoert. Dat alle keukendeurtjes bijna wekelijks vastgedraaid moeten worden dat deert hen niet. Een CV-installatie die bekend staat als brandgevaarlijk mag niet vervangen worden, omdat deze nog niet de leeftijd hebben om vervangen te worden. Een badkamer onder de schimmel en vochtplekken doordat de voegen van de gevels niet meer