Doorgaan naar hoofdcontent

GOED NIEUWS OF TOCH AFWACHTEN?Wat krijgen we nu? Op dinsdagmiddag om 13.30u krijgen we plotsklaps een bericht vanuit het Ministerie Binnenlandse Zaken binnen dat er (wederom) een intentieverklaring getekend is tussen Vestia, alle 6 de maatwerkgemeenten, Ministerie van Binnenlandse Zaken, Autoriteit Wonen en de Provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant.
Een intentieverklaring van wat en waarom een 2de intentieverklaring? Ons idee was dat alle partijen hier al een jaar mee bezig waren. Huh, zijn we al die tijd verkeerd voorgelicht of begrijpen we het verkeerd?
Is het nu helemaal zeker of niet en wat betekent dit voor ons als huurders, want we zijn natuurlijk al 7 -8 jaar de grootste verliezer van Vestia. Wij betalen die torenhoge rekening waar we als huurders part noch deel van hebben uitgemaakt. Die directeur destijds is nu voor als het goed is 2 jaar opgeborgen en kan als het goed is geen nieuwe slachtoffers meer maken, maar hij heeft gratis kost en inwoning. Wij niet! Wij betalen de hoofdprijs voor in vele gevallen niet meer dan een dak boven je hoofd.
We gaan het proberen om alles eens wat duidelijker in normale taal uit te leggen, want als je zo’n rapport voor de eerste keer onder ogen krijgt is het veelal abacadabra.
Hoe het allemaal begon en waar staan we nu.
In februari 2019 kreeg de heer Karakus de opdracht vanuit het ministerie om Vestia te helpen om van de woningen in een aantal gemeenten af te komen en zo weer wat “financieel gezonder” te worden. Dat ging vooral om de 6 door Vestia aangegeven maatwerkgemeenten. Dit zijn de gemeenten Barendrecht, Bergeijk, Brielle, Pijnacker-Nootdorp, Westland en Zuidplas. Hier wilde Vestia van de woningen af om zich te kunnen richten op hun kerngebied Rotterdam-Haaglanden.
We vermoeden dat deze gemeenten de huurders van deze gemeenten vooral te hard geroepen hebben dat er zaken moesten veranderen en dat het zo niet meer door kan gaan.  Voor de huurders in deze gemeenten zijn de problemen wat betreft de betaalbaarheid en het achterstallige onderhoud en het gebrek aan duurzaamheid zeer groot. De heer Karakus moest naar een concrete oplossing verkennen en proberen om deze woningen aan een of meerdere woningcorporaties te verkopen. 
Maar als Vestia veel geld ontvangt voor vervroegde aflossing van de vele kredieten dan moeten ze ook een grote boete betalen en schieten ze daar weer niets mee op, helaas voor de huurders. Er moet dus een andere oplossing gezocht worden die voor iedereen goed is.
De woningcorporaties die echt welwillend en financieel in staat zijn om deze woningen over te nemen, nemen plaats aan specifieke overleggen tussen het ministerie Binnenlandse Zaken, Autoriteit Wonen, provincies en gemeenten om de haalbaarheid en de constructies uit te onderhandelen en de beren op de weg kwijt te raken. Hieruit zijn duidelijke afspraken gemaakt en daar is deze intentieverklaring nu voor.  De aankopende corporaties, gemeenten, Ministerie Binnenlandse Zaken, Autoriteit Wonen en Vestia hebben samen de richtlijnen uit onderhandelt en nu gaat het definitieve verkoopproces van start.
In de komende periode gaan alle partijen hun deel verder uitwerken en de taxaties gaan van start. Dit betekent 2 verschillende taxateurs gaan de waarde van de woningen betalen. We weten niet of ze ook echt in de woningen komen kijken of dat ze het anders doen. We hopen dat ze toch ook echt naar de staat van de woning kijken inclusief achterstallig onderhoud, slechte staat van alle belangrijke zaken als elektra, CV-installaties omdat er nog veel brandgevaarlijke AGPO-Ferroli ketels in hangen en de daken en muren. Ook is een zeer slechte isolatie een groot probleem en een zeer grote kostenpost voor de huurders naast de normale huur die ook al zo hoog is. We duimen voor een eerlijke taxatie!
We zullen even zeggen dat de taxaties samen de verkoopprijs is van Vestia aan de andere corporaties. Vestia wil waarschijnlijk meer en de aankopende corporaties willen minder betalen, maar afspraak is afspraak en deze prijs is dan bindend.
De aankopende corporaties krijgen een zeer zware opgave voor de woningen in de komende jaren en de gemeente en de provincie Noord Brabant zijn bereid om Woningbelang hiermee te helpen.
Als alles akkoord is bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Autoriteit Wonen dan kan alles overgenomen worden! 
Het ziet er gunstig uit, maar alle partijen kunnen zich nog steeds (alleen met gegronde reden) terugtrekken. Ook kan het Ministerie en de Autoriteit Wonen nog steeds het voorstel afkeuren, ook als is de intentie tot verkoop er wel.
Er zijn dus nog verschillende hindernissen te nemen en we hopen dan ook dat het echt gaat gebeuren!  Met de beloften van de waarnemend Wethouder en de Provincie erbij moet het lukken.
Wat doen wij tot de verkoop rond is en de overdracht heeft plaatsgevonden? Wij vechten nog steeds door voor een lagere huur en beter onderhoud. Het laat zich raden dat het nog een hele opgave wordt om Vestia te bewegen tot actie, maar Vestia is en blijft verplicht normaal en goed onderhoud te verrichten.  Onze eis naar Vestia gaat Woensdag 20 mei dan ook zijn:
0% huurverhoging voor iedereen  en een normaal en fatsoenlijk onderhoud, want de schimmelzwammen mogen toch niet in de woning komen en de regen mag niet door het dak naar binnen. Ook hoort de wind niet door de ruiten te blazen en de zon door de muren. Het blijft een zware en harde strijd die we aan gaan tegen een stug en onwelwillende corporatie.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Wordt 2020 een jaar om nooit te vergeten?

Gaan we er voor zorgen dat 2020 een jaar wordt om nooit te vergeten door Vestia op haar taken te wijzen en dat er dan ook maar eens iets aan gedaan gaat worden. Wat gaan we ons best weer doen! We hebben een aantal zaken die door het gehele land spelen en willen deze U tonen. Maakt U hetzelfde mee of ziet U het om U heen gebeuren? Stuur ons een bericht of reageer op de blog, want zonder uw hulp kunnen we niet! We gaan nu echt ervaringen vanuit het gehele land erbij betrekken om zo Vestia te dwingen. Het kan en mag zo niet verder gaan! Er dreigt weer een huurverhoging van god weet hoeveel aan te komen! De verhoging zou enkel de inflatie zijn, echter dat is al lang niet meer op te brengen. De inflatie bedraagt over 2019 2,63%! Dat betekent dat sinds 2011 de huren zowat verdubbelt zijn en het onderhoud, duurzaamheid en leefbaarheid neemt enkel verder af. We zullen er iets aan moeten doen!

De wonderen zijn de wereld nog niet uit!

Waar zijn we de laatste weken weer allemaal mee bezig geweest, want stil zitten gebeurd echt niet al lijkt het soms wel zo.   Op 23 juni hadden we in Bergeijk een actiedag georganiseerd met de SP-actie 0% is genoeg. ’s Morgens togen we naar het pleintje bij de Jumbo in Bergeijk. Ja we weten dat het een doordeweekse dag is en dat veel mensen moeten werken, maar ook het weer was ons enigszins te goed gezind. We hadden helaas minder belangstelling om onze actie kracht bij te zetten, maar ondertussen is de lokale politiek en de regionale krant toch aanwezig geweest! Ook zijn we al enkele keren met de SP in overleg over de actie en hebben we samen met hen het Zwartboek uitgereikt aan Vestia. Helaas kwam daar een zeer onbevredigend antwoord op en gaan ze gewoon op de huidige voet verder. Ook zijn we met de Bond Precaire Woonvormen bezig om de huurverhoging te weigeren, want je moet toch een statement kunnen maken? De druk blijft echter op de ketel bij Vestia maar ook zeker bij ministe

Ons verhaal aan het zwartboek!

Ik woon met mijn man en 3 kinderen sinds 2012 in een woning van Vestia. Helaas als we dit allemaal geweten hadden, wat we nu weten dan waren we niet in dit huis gaan wonen. Het begon met het feit dat in het verleden dit huis vol heeft gestaan met hennep! Heerlijk (ahum) we werden gelijk dolfijn toen we de eerste keer de deur binnen stapte en het gehele huis was zwart al dan niet zo geverfd. De complete Elektra was gesaboteerd en alle ventilatiegaten waren dicht gepurd. Jeetje, maar we hebben zelf 2 rechterhandjes en kunnen en willen best wat doen om onze woning weer netjes en er weer een thuis van te maken. Niet wetende dat Vestia vervolgens overal zijn handjes van aftrok. Geen nieuwe keuken, waar de keukenkastjes ongeveer 5cm dik waren door wateroverlast, geen nieuwe stoppenkast, want dit hadden we zelf gedaan?? Geen nieuwe badkamer die zwart zag van de schimmels en overal waren de ventilatiegaten dicht. Buiten viel de verf samen met de bijbehorende stukken kozijn zo op de gron